pondelok, 11. novembra 2013

Spanish life

Takto na konci týždňa som si povedala, že je správny čas na  post. Celý týždeň som neskutočne lenivá (čo nerada priznávam a keď to vidím napísane dobrý pocit neprichádza) a hlavným zabijakom času sú seriály.  

Každý seriál je dobrý: 
  • keď by som mala čítať prednášky, ktoré som si vzorne posťahovala
  • keď by som mala riešiť maily a papierovačky
  • keď by som si mala zdokonalovať Španielčinu
  • keď by som si mohla zdokonalovať Angličtinu
  • keď by nebolo od veci trošku upratať
a radšej sa zastavím.

 Najhoršie je, že lenivosť nemôžem pripísať typickému jesennému upršanému počasiu, jesennej depresií či absencií slnka (ktoré neabsentuje). Nuž,  povedala som si, že spravím niečo progresívne. Spomínala som článoček o rozdieloch s ktorými sa denno-denne stretávam a je tu. :)
Môj pobyt v Španielsku je jedným zo splnených snov. Nebudem rozpisovať ako som sa nadrela na tom, že som vôbec tu na tejto univerzite lebo o tom by sa dal napísať celý článok a nebol by určite krátky. Hovorí sa, že v každej situácií treba zostať optimistom, a tak som tu a teraz.
Prvá vec, ktorá ma prekvapila a s ktorou som sa musela zžiť (nemala som na výber) je denný režim. Na Slovensku je pre väčšinu ľudí bežný režim obed o 13tej, večera o 18tej a okolo 23 do postele. Nehovoriac o tom, že v bežný deň (povedzme pondelok či nedeľa) je takmer nemožné stretnúť väčšie množstvo ľudí na ulici po 20:30. A ani v tie žúrovacie dni to nebýva až taký markantný rozdiel. V Španielsku je pre väčšinu ľudí bežný režim obed o 15tej, večera o 21/22 a okolo polnoci až jednej do postele. Počet ľudí na ulici klesá v bežný deň okolo 11tej až polnoci. Samozrejme môže byť rozdiel medzi mestami ale aj medzi mestami a vidiekom a tiež nehovorím o sídliskách s dôchodcami a zašitých uličkách, ktoré sa nájdu všade.
V spojení s večerným vychádzaním je tzv. Tapas. Malé či väčšie podniky, kde ľudia vysedávajú, popíjajú pivo, či obľúbené Tinto de Verano ( http://en.wikipedia.org/wiki/Tinto_de_verano ) a popritom si pochutnávajú na bagetkách, morských plodoch a iných typických jedlách v malých porciách. Na vysvetlenie, čo je to Tapas by bol vhodný aj samostatný článok. V tomto prípade však platí lepšie raz skúsiť ako stokrát počuť. Vrelo odporúčam. Vrátim sa však k téme. Jeden by sa divil, že španieli si nelámu hlavu s krízou natoľko aby si nešli vychutnať tapas s priateľmi.
Čo mňa osobne prekvapilo bol prvý bežný nedeľný večer, kde som z rodnej krajiny očakávala prázdne ulice.Nedočkala som sa. Mimochodom v nedeľu je tu takmer pre všetkých deň voľna, väčšina obchodov aj niektoré bary sú zatvorené celý deň, dokonca aj potraviny sú zavreté. Čo zjavne teší ázijských, japonských či arabských obchodníkov, ktorí majú otvorené svoje malé obchodíky (Alimentacíon) stále, či sviatok či nedeľa, a dokážete tam nájsť čokoľvek. Zatiaľ ma nesklamali v žiadnom smere, avšak samotní Španieli z nich až takí nadšení nie sú, čo neznamená, že by v krajnom prípade nešli kúpiť nutnosti aj tam.
Čo španieli nemajú je klasický náš chleba. Existuje ale je trošku predražený. Majú aj toastový chleba ale pre nich sa chleba rovná bageta. A hlavne, "chleba" jedia so všetkým. Polievka, mäso, šaláty, ryby, zelenina a čo ma najviac prekvapilo- cestoviny. Zjavne sa tu nechlebová diéta veľmi ťažko dodržiava.
Čo naopak španieli majú je ľad. Áno viem, teraz si klepete na čelo, že ľad máme všetci. Oni ten ľad majú však vo vrecúškach a bežne sa predáva v obchode. Nepoznám španiela, ktorý by si ten ľad vyrobil v mrazničke. V priemer také vrecko 2kg ľadu vyjde okolo 0,90 centov, čo nie je veľa, ale niekto si na tom  spravil super biznis. Používajú ľad na dennej báze. Či už pijú drinky alebo len obyčajnú kolu. 

Zatiaľ som nenašla žiadne negatívum na živote v Španielsku a ani na rozdieloch, na ktoré som si rýchlo zvykla a stali sa súčasťou môjho života. Človek si zvykne na všetko.
Pokračovanie bude v ďalšom článku, veď nechcem z toho spraviť knižku.
Prajem pekný začiatok týždňa:) 

P.S: Prikladám fotku outfitu.
_____________________________________________________________________________
I finally have said to myself that is right time to add new post on my blog. This whole week I was lazy ( I hate to admit it and when I see it written, my gut feeling is still not coming). The main killer of my time are serials.

Serials are perfect: 
  • when I should read lectures, that I have downloaded
  • when I should send several emails and do paper work
  • when I should  improve my Spanish
  • when I could improve also my English
  • when would not be bad to clean little bit
and I rather stop!

 The worst thing is that my laziness can´t be attributed to the typical autumn rainy weather or to the autumn depression, or to the absence of sun (which is really not absenting). Well, at least I told to myself that it would be progressive if I post something.

Living in Spain is one fulfilled dream.I will not describe how hard I worked to even get here, to study in this university. I could write one individual article about that and it would not be short. They say that in every situation we should remain optimistic, so I am here and now.


The first thing that surprised me and with which I had to become familiar is a daily routine. In Slovakia, for most people the common routine is lunch at 1pm, dinner at 6pm and straightly to the bed around 11pm. Not to mention that in a typical day (for example Monday or Sunday) is almost impossible to meet people on the street after 8:30pm. Even in those party days it is not such a notable difference. In Spain, for most people the common routine is lunch at 3pm, dinner about 9pm/10pm and about midnight or 1am to the bed. A number of people in the streets decrease in average day around 11pm. Of course I am not talking about neighborhoods with pensioners and holed streets, which could be found everywhere and all this could differ.
It is very common to go out and meet friend on dinners out or in Tapas bars, so one would never say that Spaniards have some financial crisis. Tapas bar is small or large business , where people are hanging out, drinking beer or their favorite Tinto de Veranohttp://en.wikipedia.org/wiki/Tinto_de_verano ) and they enjoy baguettes, seafood and other typical dishes in small portions. To explain better what is a Tapas bar would be suitable to create one separate article (and again I don´t want to weary you :D). But it is always better to try it once than to hear a thousand words about it. I highly recommend everybody to try it . But back to the topic .
 
What surprised me was the first Sunday evening, when I expected (based on experiences from my country) empty streets. These expectations have never been fulfilled. Sunday in Spain is day-off , most shops and some bars are closed all day and even groceries are closed. Asian, Japanese and Arab traders definitely enjoy this, because their small shops (Alimentacíon) are usually open. In these shops you can find literally everything. So far, these shops haven´t disappointed me in any way, but true is that Spaniards are not so pleased with them, which doesn´t mean that in the worst case they don´t go there shopping.

 
What Spaniards don´t have is classic bread. Thus, they have it but it is a bit overpriced. They also have toast bread but equal thing to a bread is a baguette. And most importantly, they eat this "bread " almost with everything. With soups, meat, salads, fishes, vegetables
and what surprised me the most - with pasta . Apparently, anti-bread diet is very difficult to keep on here.
What in a contrast Spaniards have is an ice. Yes, I know. We all have ice. Difference is that they have ice in bags and is sold in stores. I don´t know a person here, who would make ​​ice in home in freezer. They just buy it. One 2 kg ice bag costs around 90 cents, which is not much, but for someone who invented this idea is definitely great business, cause Spaniards use ice on a daily basis, mainly in summer. Doesn´t matter if they drink gin-tonic or merely Coke.
When I re-read this post, I can´t find negative aspect on the life here and differences happened to be quickly part of me.  
 I will continue in another post. Have a nice start of the week :)

P.S: I add photo of my outfit.

blouse - Stradivarius, shorts - Terranova, sneakers - Lacoste, bag - random, necklace - F&F, watches - Fossil

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára